Tuesday, July 7, 2009

Cium...........




Sapa yg cium sapa ni... suami nak cium isteri, halal dah....bila isteri cium suami pas balik keje hilang rasa penat lelah suami tu .....
tpi bukan nak share topic ni...next entry lah kot...


Ok.. pernah dengar tak ada disebutkan,,,,

“Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat
syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah
sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang
menyukai kanak-kanak”

Wah...wah...sungguh besar pahalanye...padahal benda kecik sahaja..yg kadang2 kita lupa..atau x buat atau kurang buat...pada yg ada buat tu teruskan selalu ye....
OK ..jgn lupa amalkan,,,pagi sebelum kita pegi keje cium anak sekali..
Hantar anak pegi tadika atau nursery bagi lah ciuman selamat tinggal...
Bila anak buat sesuatu yg menyenangkan kita bagilah ciuman terima kasih....
lepas mandikan anak dah wangi2 tu cium sekali...masa tengah santai2 gan anak cium lagi...Dan bila malam nak tidur bagilah ciuman selamat malam...
Sekurang-kurangnye 4-5 kali ciuman satu hari...senang je nak buat kan dan sangat bnyak ganjarannye...dan bukannye susah sangat....

Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata;
"Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah
aku cium..." Sabda Nabi SAW; "Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan
disayangi."


Apabila kita menyayangi anak kita pasti anak kita akan menyayangi kita kembali...

7 comments:

alyyani said...

masa kecik2 ni tak lepas la nia dari ciuman aku. aku harap kekal la sampai dia besar nanti. yela, kalau da besar tu, masing2 mcm malu. especially bapak kan. jarang cium anak. harap kekal selamanya...

u-neey said...

saya mmg suka cium anak2. rase mcm ketagih ngan bau diaorg, kejap2 nak cium. tak kira la diaorg bau busuk pun, tetap wangi di hidung saya.

emm..cium suami pulak brape byk pahala dia yea? :)

nasz said...

aku mmg suke cium anak aku. tp aku tak leh cium dia time nak kuar p keja. kang dia tgk aku dah cantik2 nak kuar, dia nak ngikut... kahhhh

fazilzura said...

pepagi b4 g keje mmg wajib cium AKIl

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

satu PERKARA WAJIB mesti dilakukan setiap hari.. kan..? kan..? RINDU bau diaaa. huhuhu..!!~

strawberi @ mamadira said...

alyyani...
anak pempuan gan mama sampai besar pun bole cium2 lagi..tpi dgn bapak mesti ada batasan sket kot...


u-neey
betul tu bau anak kecil memang best..esp baby...
ko ni lagi mau tanya..cium suami lg la besar ganjarannye kan syurga di bawah kaki suami...

nasz...
klu cam tu pas bali keje kena cover balik lah banyak2...

zura...
memang betul sesangat tu.. memang wajib cium dulu...klu x rasa cam x lengkap je nak gi keje kan....

jue..
betul jue..wajib hari2..

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

betul2 aku setuju..
kalau cium laki dapat pahala gak ker??
:)