Thursday, July 23, 2009

:: Tutorial MAKE -UP::

Salam semua...

Make up...
Apa tujuan kita ber make up sebenarnye??
Ada org untuk melawa sakan mcam artist tu...(tuntutan kerja nye)
Ada org untuk keyakinan diri...
Ada org make-up untk kelihatan cantik di office...
Ada org utk menutup parut jerawat di muka..
Dan bermcam-macam sebab kenapa perempuan bermake up ni..

Dalam islam apa hukumnye...??
Ada yg mengatakan boleh bermake -up tetapi dengan syarat gaya makeup kita
Tidak menarik perhatian kaum lelaki yg bukan mahram..yg bole mendatangkan rasa shahwat bila dia memandang ke wajah perempuan yg bermake-up ni....
Dan disarankan hanya mengenakan make-up yg simple dan ringan 2 je..

Tp yg pasti kecantikan kita biarlah suami kita yg nikmati..
Jgan kita hanya bila pegi keje atau keluar umah saja bermake up
Tpi bila dok umah..muka pucat lesi atau muka macam tepung gomak..sbb tempek bedak sejuk..Ditambah pula dengan memakai baju kelawar atau
berkain batik dengan t-shirt...

Sesekali atau byk kali ...kita makeup kan muka kita hanya utk suami kita..
dan memakai pakaian yg cantik2...
Tambah-tambah di mlam jumaat..hehhee...sgt besar ganjarannye...
Berhati-hati juga dgn alat-alat make-up tersebut.. ada yg tidak halal..
Contohnye bulu berus utk sapu blusher ada yg diperbuat daripada bulu babi...
Aku pernah terbaca di dalam akhbar pengguna...so berhati-hati ye....
So disinikan aku attachkan tutorial make-up untuk dikongsi bersama...


23 comments:

u-neey said...

camtu rupanye org makeup yea. ish, rumit jugak pastu nak kena guna byk brg. saya bedal lipstik ngan bedak je, senang..

sayaseorangsurie said...

eheh.. mcm sng jer dia sapu2 muka dia kan. yelah muka licin n gebuzz.. agak muka belopak2 mcm saya ni buleh rata ker?hehehe.. salam kenal dari saya, surie.

fazilzura said...

zura kalau make up org lain .. ok lg
kalau diri sdiri out of servicesss hhuhuhu

** emm rs2 dh xdak dh org make hanya tuk somi di rumah shj
cz cara hidup kite skang amat memrlukn jgk org yg skit make up

strawberi @ mamadira said...

u-neey..
itu gaya make-up yg betul2..siap eyeshadow, blusher, foundatation 2-3 lapis..so memamg complete..aku pun sama ler..sjak kawin dah ada anak2 memang pkai lipstik gan bedak compat je.. lama woo nak make-up.. tpi klu kat video tu 7 minit je..dia dah pro..

strawberi @ mamadira said...

surie..

hai surie..salam perkenalan juga..
klu kena gaya foundation memang boleh rata...parut bagai semua x nampak..tp kena blajar la dgan sifoo yg dah terror..blajar sendiri pun bole...ada tuto tu try la dulu...

strawberi @ mamadira said...

zura..

hehhehe..nak touchup muka org senang kan..real je nampak..nak touchup muka sendiri mmg susah sket..tambah tang mata..tp tang mata memang tempat penting..tu yg menyerlahkan kecantikan bila makeup..
betul tu...ramai wanita skang dah berkerja..tp jgn lupe makeup utk suami juga... :)

strawberi @ mamadira said...
This comment has been removed by the author.
ai said...

ohohohooo!!

sib bek aku kt umah pon suka nk melawa. tp aku idak le hari2 bermakeup tebal gi keje. lepas solat musti muka aku comot. keh keh..malas nk tepek makeup balik.. :P

strawberi @ mamadira said...

ai..

fuyoo..byak rajin ko ye,,
oo..memang ko dah praktikkan lah..lupe plak..ko kan dah dpt sijil ye pegi blaja makeup tu..klu x praktikkan ada yg bole terlupa tu teknik2 make-up tu..

syabas bete...aku pun InsyaAllah nak pratikkan ..

alyyani said...

kalau macam aku, kalau kua dgn laki aku je aku make up. kalau masuk ofis, jarang sangat la aku kena kan makeup. tp best entry ko ni. ;)

strawberi @ mamadira said...

alyyani..

ye ke..ko x makeup sgt gi opis..?
tp bagus la ko..make up utk suami yg lebih..bagus2..
mekasih kata entry aku ni best..
kembang plak dengar.. ;P
hehhe dah lama x update..ada byk nak citer psal anak2 dan kuarga tp ada keje sket.. :)

~chekuna~ said...

salam kak... akhirnya leh letak komen kat blog akak... :)
akak amik upah make-up org tak...

Ibu Mifzal Arsyad said...

ainey? uhuk..dah lama x make up..gi opis pun x tepek apa..malas tul skang..x tau napa..kdg sabun muka pun x pakai...sbb tu muka makin hari makin nampak kusam..uhuk..

suhida said...

mmm...ainey..aku pun x mekap.klu tiba2 rajin je baru mekap.cuci muka pun sama..patutla muka kusam eh..huhu..
mama dira, mekap ke..huhu..

strawberi @ mamadira said...

chekuna..
ish..na ni. bukannye terror sangat..
ni pun dah lama x bermake-up zman anak dara bolelah melaram..
dah kawin ni..lipstik pun dah penyek kena main ngan anak..adeh..

strawberi @ mamadira said...

ainey..
tu natural beauty.. xpe..make-up selalu pun x bagus..ada make-up yg byk bhan kimia bole mudaratkan kulit muka gak..bahaya tu..

strawberi @ mamadira said...

su..
ish.. xdela make up selalu kat umah.. ni baru2 nak cuba praktk utk menambat hati suami..cewah...hihik

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

dulu... saya rajin bermake up... tapi sekarang............... semua nyer dah jadi malaasss...

strawberi @ mamadira said...

jue..
betul kan..jadi malas..sbb dah ada anak ni..tp sesekali nak juga melawa bermake-up ni...

ai said...

Strawberi...tgk blog aku, ada aku sambungkan n3 kau ni. muahhahahaha..UP UP UP

strawberi @ mamadira said...

ai..

ye ke ada sambungan ni..?
ni dah kira drama bersiri ni..
ok nak datang p tengok ni..

Fara_Adura said...

Hehehe..fara mekap sebab nk konfiden + nak cantek*Hiks* + nk totop parut2 jerawat tegar..ihik..:p

Tapi xde keterlaluan sangat kan.. sedang2 aje dong..hihi

strawberi @ mamadira said...

Fara..

Fara ni lawa.. x makeup pun lawa..
klau makeup lagi la lawa giler..kan..