Monday, June 22, 2009

~Tragedi Terbantut~

Slalu hubby ku yg transfer gambar ke lappy....
Aku plak....ada aku kisah....(pinjam ayat Azwan ALI)
So.. bila dah start blogging ni...Maka nye ..harus tempek gambo kan...
Klu x de gambo cam tak best lak....
Aku dah cakap kt hubby.. tlg transfer jap...aku tak reti...
X pernah buat pun ada sekali je aku nengok dia transfer...
Mana nak ingat kan....
Pas tu hubby ku cakap ..ok..ok...nanti dia free dia buat la...
Tunggu punya tunggu...punye tungu... banyak tunggu tu
Adalah kot dalam seminggu dia tak transfer lagi....
Maka nye....aku sudah gatal tangan...Sbb nak mengatal bubuh gambar kat blog
Aku tepon dia kt ofis...suh ajarkan cara nak transfer....
Korang tau laah kandia xleh nak bg instruction dgn tepat dah x tengok skrin computer

So..aku pun yg sudah gatal tangan ini....(tangan je......)
Klik sana klik sini....sbb x sure sgt camne kaedahnye...
Aku main bantai je ...tengah2 dia nak save tu...
Bateri kat kamera sudah bunyi...nak kong la tu...
Tengok2 sudah kong kalang kong....Hampeh punye bateri...
Maka nye terbantut lah operasi transfer tu...
Aku pi cas balik bateri tu...Pas tu cek kat lappy...
”aik awat tadak ni..” Sekeping habuk pun xdak..
Mlm tu aku suh hubby transfer plak...
Bila dia nak transfer...itu camera bengoong
Sudah tulis "NO PICTURE" tekan kt menu dia kuar "PICTURE ERROR "

Snap gambar bole tp x dpt save kt memori...
ape ke he nye....tangkap x boleh simpan..baik x pyah tangkap.. buang karen je ..
klu tangkap ayam pun dapat, pastu bole goreng pas tu makan....kuikuikui ...
semalam hubby aku hantar kt kedai yg kitorang beli tu kt
FOTO ZOOM....minah sales girl tu pun x tau apa penyakit,
dia suh anta hq kt Gombak plak..

Korang ada tak masalah cam gini...?
Korang pakai camera apa?? Apa ....??...DSLR...?
Fuyoo .. gempak tu...
aku pakai compact camera yg biasa2 je...
Olympus fe230
Aduh nak repair kt mana ni...? sape tau..?
Sape penah ada masalah cam gini?? Korang wat camne??
Kurang2 mahu 2-3 ratus gak nak burn tu...klu mahal caj repair baik beli baru..
Duit lagi...
ni la... aku beli masa Sep 2007 masa tu rega dia RM849... x sampai 2 tahun lg pun..uhuks..


Tekan Menu, kuar "PICTURE ERROR"


yg ni pas snap gambar keluar "NO PICTURE"




kotak pun ada lagi.....buat apa tah..saje simpan...






12 comments:

nasz said...

aloh, sayang nye

Bibu said...

salam
owh....ni kimera error bibu taw!kuarkan bateri..masukkan balik...reset...on tadaaaaa .dah cube ye?ok2 kalo dah, abaikan hehehe

re: a'ah kek sume buat sendri

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

haha tu tandanya dia suh ko beli baru..kah...

strawberi @ mamadira said...

nas..
uwaa...ko ckp camtu lagi sedih wo..dah la jenuh budget masa nak beli tu..

bibu..
kuar bateri pasang blik tu dah try 20x pastu kuar memori kad gak..x jln la..
kek ko menyelerakan..


tinie..
beli baru ye...bak duit sini..

KasiH said...

aku ada masalah yang sama dulu...aku pkai digital camera yg biasa tu je...igtkan kamera yg rosak...siap htr servcs centre bagai...pastu derang kata mn ada rosak..haih pelik..ekceli tak rosak pun kamera...memori kad yg problem...cuba tukar memori kad lain...
utk pengetahuan ko aku dah 2x tukau memori kad tau...ms memula error tu kuar laa...pkai ok...tak lama peh tu kuar balik picture error tu...bengang laa kan...mcm nak hempok je kamera tu..

tup2 kebetulan ada memori kad lama brd toshiba...leh lupa lak aku ada kamera satu lg...tp kamera dah rosak...memori kad still ok...cuba2 ok la plak...sgt ok sampai laa ni...

KasiH said...

rupanya kamera aku tu tkmo SD MEmory bangang..nak hat branded...siot je..

u-neey said...

saya pun rase masalah memory card je tu. try tukar yg lain.
good luck!

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

jue ingat memory card tue yg problem laaaa... cuba try mc yang lain...

shakeymirza said...

tqvm sbb vote tuk airell (A0031)..kite follow blog awk eh..hope leh tuko2 link

strawberi @ mamadira said...

ryn...
ok aku cube nanti apa yga ko kata so beli memory card baru la..
kamera pun pandai nak branded...kikih

u-neey..
ko pun rasa cam tu ek..dah 2org ni..ok aku cek balik memori kad tu

jue..
ok org ke-3 yg cakap cam tu..nanti nak try

shakey
ok sama2..suka tgk gambar baby awak tu cute bangat..ok jom la follw ngan tukar link

alyyani said...

lepas ni nak cari camera, cari brand canon or nikon :D

strawberi @ mamadira said...

ok..klu camera ni jd tukun..aku try brand lain plak...